cafe jirasek Praha 6
REZERVACE
PO - PÁ 7:00 - 21:00 hod
cafe jirasek Praha 6

BLOG CAFÉ JIRÁSEK

Čaj o páté

 
2021-02-02
|
Café Jirásek
|
Čaj o páté

Čaj o páté je gastronomický rituál s anglickými kořeny, který povyšuje odpolední posezení s přáteli na cosi víc, než obyčejné pití čaje. Chceme vytvořit zážitek, na který naši hosté nezapomenou...

 

Pojďme si povědět něco málo z historie:

Zrod tradičního pití čaje sahá do posledních let 18. století. V Anglii té doby byla běžná pouze dvě pravidelná denní jídla, a to snídaně a večeře. Večeře byla servírována až v pozdních večerních hodinách, a tak byl mezi oběma jídly značný odstup. Traduje se, že odpolední pití čaje bylo "vynálezem" Vévodkyně z Bedfordu. Protože v odpoledních hodinách trpěla nesnesitelnými pocity hladu, rozhodla se zařadit do svého jídelníčku podvečerní svačinu, na níž dokonce zvala své přátele. Zvávala je vždy na pátou hodinu po poledni a tento zvyk se brzy ujal i u ostatních hospodyněk. Čaj se vařil v konvicích ze stříbra a byl naléván do nejlepšího čínského porcelánu. Kromě čaje se podávaly lehké rybí sendviče, toasty s ovocnými pomazánkami i drobné pečivo. Kromě pohoštění byly tyto dýchánky pořádány i za účelem konverzace. V té době se objevily dva druhy servírování čaje, buď takzvaný "Low tea" oblíbený mezi aristokraty, který spočíval pouze v pití čaje s malým zákuskem a "High tea", jenž byl mezi středními a nižšími třídami považován za nejdůležitější stravu dne, k nepostradatelnému čaji se podávalo i maso i zelenina. Tento zvyk se samozřejmě ujal i v britských koloniích a ve Spojených státech.

 

Pravidla pro přípravu nezapomenutelného Čaje o páté:

  • Teplá konvice na čaj

Během posezení čaj v konvici chladne a poslední šálek čaje může být příliš vlažný. A to už není ono. Nemáme-li konvici s hořákem, doporučuje se před nalitím čaje konvici i šálky vypláchnout vřelou vodou. Tím porcelán temperujeme na požadovanou teplotu a čaj vydrží déle horký.

 

  • Kvalitní čaj

Chceme-li skutečný kulinářský zážitek, musíme použít kvalitní sypaný čaj. Tradičně se podává černý Earl grey, ale máte-li raději zelený, není důvod si jej nedopřát. Důležité je dodržet recepturu přípravy jednotlivých druhů čajů. Do vyhřáté konvice se standardně doporučuje vložit jednu čajovou lžičku čaje na osobu a jednu „na konvici“, jak se v Anglii říká.

 

  • Cukr, mléko nebo citron

Angličani si dávají mléko do čaje, u nás to zvykem příliš není. Zkusíte-li však obohatit svůj šálek čaje o mléko, vstoupíte do nového světa chutí. Má-li být v šálku nejprve mléko nebo čaj patří mezi otázky, které rozdělují Británii na dva tábory. Zkuste obě varianty. Co ale nekombinujte, je mléko a plátek citrónu. Kyselá citrónová šťáva mléko v teplém čaji vysráží. Citrón podáváme nakrájený na plátky, ne na měsíčky. Cukr má v Británii také své zaryté odpůrce i nadšence. Je čistě na Vás, zda si čaj osladíte. Podáváme cukr v kostkách, do cukřenky patří lžička nebo kleštičky.

 

  • Čtyři sendviče

V menu Čaje o páté musí být několik druhů sendvičů. Tradičně se připravují z toastového chleba nakrájeného „na prsty“ nebo trojúhelníky. Mezi základní druhy patří okurkový, s uzeným lososem, šunkový a vajíčkový s řeřichou. Náš šéfkuchař nahrazuje nicméně navzdory tradici toustový chléb chuťově atraktivnějšími croissanty.

 

  • Čajové vdolečky a sbírání smetany

Bochánky nebo vdolky (scones) s jahodovým džemem a sbíranou smetanou naleznete v každém menu Čaje o páté. My nahrazujeme vdolky mini-bábovičkami a cupcaky.

Sbíraná smetana je v Británii běžně k dostání, u nás ji seženete jen obtížně. Jako alternativu lze použít šlehačku, má sice trochu jinou chuť, než sbíraná smetana, ale v kombinaci s jahodovým džemem budou bábovky i tak božské.

 

  • Krásný porcelán

Last but not least. Pro tuto mimořádnou příležitost používáme ten nejelegantnější porcelán. Vaši hosté se budou cítit poctěni a celá událost získá slavnostnější atmosféru.

 

 

Tak doufáme, že jsme Vás správně naladili, a až nastane ten správný čas, rádi pro Vás a Vaše přátele připravíme Čaj o páté u nás. Mimochodem, dárkové poukázky jsou k mání na našem e-shopu...

 

 

KONTAKT
CAFÉ JIRÁSEK
Evropská 664/134, 160 00 Praha 6
KUDY K NÁM?
METRO
Bořislavka, výstup směr Horoměřická, Hanspaulka
BUS
108, 131, 161, 312, 316, 356, 907
TRAM
20, 26, 91
OTEVÍRACÍ DOBA
Pondělí:
9:00 - 21:00
Úterý:
9:00 - 21:00
Středa:
9:00 - 21:00
Čtvrtek:
9:00 - 21:00
Pátek:
9:00 - 21:00
Sobota:
9:00 - 21:00
Neděle:
9:00 - 19:00

Rezervace Café Jirásek

Jméno
Telefon
Email
Datum, čas, počet osob
Zavřít