cafe jirasek Praha 6
REZERVACE
PO - PÁ 7:00 - 21:00 hod
cafe jirasek Praha 6

BLOG CAFÉ JIRÁSEK

Na kafíčko: s Katkou Karbanovou, dámou, která rozdává dobro

 
2021-03-05
|
Café Jirásek
|
Na kafíčko: s Katkou Karbanovou, dámou, která rozdává dobro

Kateřina Karbanová je ředitelkou neziskové organizace Letokruh, která podporuje seniory v jejich aktivním životě v oblasti dobrovolnictví. Jako dobrovolníci neztrácejí sociální kontakt, mají pocit nezbytnosti a sounáležitosti. A to jak v rodině, tak i v dalších mezilidských vztazích, které jsou základem šťastného a plného života. Spolupráce Café Jirásek s Letokruhem formou projektu "Čtení u Jiráska" nebo prodeje výrobků, je logickým vyústěním naší filozofie a máme z ní velkou radost.

Co Tě, Katko, přivedlo k dobrovolnictví a jak vznikl Letokruh?

Já jsem nikdy neměla problém někomu pomáhat, nabídnout pomoc jen tak, pro svůj dobrý pocit a pro lepší den toho druhého. Víc jsem se ale o dobrovolnictví začala zajímat v momentě, kdy jsem vstoupila jako dobrovolník do jedné neziskové organizace, kde jsem sama měla dobrovolníky na starosti. Do té doby jsem neměla o koordinaci dobrovolnictví  ponětí, netušila jsem nic ani o existenci zákona o dobrovolnické službě. Práce kolem dobrovolníků mě naprosto nadchla. Bavilo mne a stále moc baví naslouchat dobrovolníkům a jejich motivům, které je k touze pomáhat vedou. Stejně tak mě baví přesvědčovat nezainteresované, že dobrovolnictví má smysl a že dobrovolník není “trouba”, co si neumí říct o peníze za odvedenou práci.
Jelikož téma seniorů mi bylo od malička velmi blízké, díky mému úžasnému dědečkovi, propojení dobrovolnictví a seniorů ve mně vzbudilo obrovský zájem a touhu se této oblasti více věnovat. Pak se udála spousta pracovních změn a já najednou stála před rozhodnutím, zda založit svou vlastní neziskovou organizaci. Téma bylo více než jasné - dobrovolnictví v seniorském věku. No a jelikož za mnou stál skvělý tým, tak to rozhodování bylo poměrně rychlé:). Samozřejmě, že v tom roli sehrálo i mé zázemí doma. Bez manžela bych si tuto radost v podobě vedení neziskové organizace dovolit nemohla. 

Pověz nám o poslání Letokruhu a jak vlastně funguje?

Naším posláním je - široce řečeno - podpora seniorů. Když to ale vezmu do hloubky, tak Letokruh je tu proto, aby dal lidem ve zralém věku možnost žít naplněný život. Možnost předávat zkušenosti, čas a energii druhým. Možnost zažívat pocit užitečnosti a respektu. Možnost získávat nové přátele. Možnost být sami sebou. Senioři procházejí různými životními situacemi, které mají velký vliv na kvalitu jejich dalšího života. Velmi se může odrazit ztráta životního partnera, přátel, odloučení od rodiny. Vnoučata, když odrostou, mohou přestat jevit zájem o vaši společnost a vy najednou můžete pocítit prázdnotu. A pocit neužitečnosti, který vede jak k psychickým, tak i fyzickým potížím.
A právě z tohoto důvodu je tu Letokruh, který prostřednictvím dobrovolnictví ukazuje, že stále je tu někdo, kdo jejich pomoc potřebuje, vnáší seniorům do života radost a uznání z jejich odvedené dobrovolnické práce. A v neposlední řadě, což vnímám jako velmi důležité, i možnost seznámit se s novými lidmi, podobně smýšlejícími přáteli. 
Tím, že v seniorech podporujeme jejich činorodost a smysluplnost, pomáháme přirozeným způsobem prodloužit jejich aktivní fázi stáří.
U nás se tedy ze seniorů stávají dobrovolníci, kteří se mohou zapojit v nejrůznějších oblastech. Velice dobře a rádi se uplatňují jako pohádkové babičky či dědečkové v mateřských a základních školách (i v Café Jirásek :) ), při doučování, při aktivizaci jiných seniorů, ale také v knihovnách, ve zvířecích útulcích nebo v zahradnických pracech. Vždy záleží na chuti, dovednostech a možnostech daného seniora. Možností zapojení je opravdu mnoho, a my seniorovi šijeme jeho dobrovolnictví tzv. na míru. Celou dobu je mu k dispozici náš koordinátor. To, že seniora vyšleme do organizace dobrovolničit, neznamená, že tím pro nás práce s ním končí. Naopak, neustále jsme se seniorem v kontaktu a pracujeme na tom, aby jeho motivovanost byla stále aktivní prostřednictvím našeho DobroKlubu.
Letokruh v polovině loňského roku “zahnízdil” na Praze 4, kde pro své dobrovolníky zřídil klubovnu, která má sloužit jako místo pro setkávání, inspiraci, vzdělávání, pro radost a odpočinek. Bohužel, vzhledem ke covidu nebylo zatím mnoho příležitostí potkat se zde ve větším počtu při plánovaných aktivitách. On nám covid, tak jako většině, hodil, jak se říká, do našich plánů vidle. Mnoho seniorů nemůže v současné době provozovat svou dobrovolnickou činnost tak, jak by chtěli, ale spousta z nich ani tak nezahálí.

Je Letokruh přijímán pozitivně mezi seniory, mají o členství zájem?

Mám velkou radost, že seniorům se u nás v Letokruhu líbí. Právě oni nám pomáhají s nápady na aktivity a jsou to často oni sami, kdo vede různé workshopy a besedy, a to je na tom to skvělé. Obecně si myslím, že je Letokruh seniory vnímán velmi pozitivně, jelikož dává prostor k seberealizaci a začlenění do komunity. A slyšet pak slova díků, že den, kdy přišli do Letokruhu, byl tím nejšťastnějším za poslední roky, to je obrovská odměna naší práce.

Jak vypadá Tvůj den v Letokruhu?

Jak už jsem zmínila, Letokruh má sídlo na Praze 4, kde budujeme klubovnu pro seniory tak, aby byla co nejvíce multifunkční, takže v poslední době se můj den točí převážně kolem zařizování a vybavování tohoto prostoru. S mým týmem děvčat využíváme tuto distanční dobu k plánování a přípravě na období, kdy se konečně zase budeme moci potkávat a sdílet čas s našimi dobrovolníky osobně. Samozřejmě, že jsme i my přesunuli některé aktivity do onlinu, abychom se seniory byli v kontaktu i jinak než přes telefon. A musím říct, že ona taková cévní gymnastika, kterou máme každý čtvrtek online, to vám je bezvadná záležitost i pro neseniory. :)  
Současně v této chvíli Letokruh prochází tzv. rebrandingem, který, jak doufám, nás zase o něco posune a více zpřístupní veřejnosti. Připravujeme tedy vše na to, že Letokruh v brzké době představíme v novém kabátě.


 

V mladé historii Letokruhu jste toho stihli už hodně, na které dosavadní aktivity jsi nejvíce pyšná?

Za tu dobu, co jsem ve vedení organizace, jsem si musela rychle zvyknout, že v NO nejdou některé věci tak rychle, jak bych si představovala. Tím jsem se ale zároveň naučila radovat  z maličkostí. Začínali jsme úplně od nuly, jen s obrovským nadšením pro věc, a malé krůčky a úspěchy nás posouvají dál.
Hrdá jsem na úspěšné absolvování Akcelerátoru na VŠEM, přes krok získání statusu Regionální dobrovolnické centrum pro Hl. m. Prahu a Středočeský kraj, až po zřízení Klubovny a první naši úspěšnou crowfundingovou sbírku 56 m2 dobra, díky které Klubovnu vybavujeme.
Radost mám z našeho projektu Společník seniorovi, který má zejména v této složité době nadhodnotu, jelikož propojuje osamělé seniory žijící doma s dobrovolníky nejen seniorského věku a pomáhá jim překonat jejich osamocení.
Nesmírně pyšná jsem na náš tým, protože ten je srdcem Letokruhu. Je tvořen děvčaty, která mají svá srdce na pravém místě. Věříme, že to, co děláme, má smysl, ale zároveň jsme odbornice ve svých oborech, které se vzájemně inspirují. Obrovskou radost mám z námi dosažených spoluprací s partnerskými organizacemi i jednotlivci. Každý, kdo nám jakkoliv pomáhá či nás podporuje, má mé obrovské díky a uznání, bez této podpory by to prostě nešlo.
Pyšná jsem na naši zmíněnou Klubovnu, protože každý její metr byl tvořen s maximální péčí. A nejvíc pyšná jsem samozřejmě na naše dobrovolníky, kteří se rozhodli činit svět příjemnějším pro druhé i pro sebe a kteří v loňském roce 2020 věnovali 2.102 dobrovolnických hodin.

Prozradíš nám, jaké novinky aktuálně připravujete?

Jak už jsem zmínila, velkou novinkou tohoto jara bude odhalení naší nové identity. 
Jakmile epidemiologická situace dovolí, zahájíme v naší Klubovně aktivity z kulinářské, rukodělné, vzdělávací a společenské oblasti pro naše dobrovolníky i pro veřejnost. A velkou novinkou bude naše další spolupráce s Vaší kavárnou. Naše babičky u Vás nejenže moc rády čtou dětem pohádky, ale po dobu covidu pro Vás připravují překvapení, které společně již brzy odhalíme a na které se moc těšíme.

Autor: Lucie Jirásková

KONTAKT
CAFÉ JIRÁSEK
Evropská 664/134, 160 00 Praha 6
KUDY K NÁM?
METRO
Bořislavka, výstup směr Horoměřická, Hanspaulka
BUS
108, 131, 161, 312, 316, 356, 907
TRAM
20, 26, 91
OTEVÍRACÍ DOBA
Pondělí:
9:00 - 21:00
Úterý:
9:00 - 21:00
Středa:
9:00 - 21:00
Čtvrtek:
9:00 - 21:00
Pátek:
9:00 - 21:00
Sobota:
9:00 - 21:00
Neděle:
9:00 - 19:00

Rezervace Café Jirásek

Jméno
Telefon
Email
Datum, čas, počet osob
Zavřít