cafe jirasek Praha 6
REZERVACE
PO - PÁ 7:00 - 21:00 hod
cafe jirasek Praha 6

BLOG CAFÉ JIRÁSEK

Na kafíčko: se Silvií Kassay

 
2021-02-07
|
Café Jirásek
|
Na kafíčko: se Silvií Kassay

Silvie působí jako instruktorka fitness a kondiční trenérka na Praze 6 a zároveň je naším pravidelným hostem. Únor je doba půstu a my, abychom Vám alespoň trochu kompenzovali ten pravidelný přísun kalorií od Jiráska, Vám dnes zprostředkujeme takový malý fitness-lifestyle pokec. Po tolika měsících omezeného pohybu nám všem přijde pár rad určitě vhod…

Silvie, mnoho z nás je už několik měsíců zavřeno v bytech na home-office, i pravidelný pohyb, jako je cesta do práce a zpět jsme škrtli. Myslíš si, že nám covid přinese, ještě více bolavých zad a krčních páteří, než doposud? Jak tomu předejít?

Přeju hezký den!
Bohužel, toto je jedna z mnohých nepříjemných stránek, které nám přináší covidové období. Na jedné straně respektujeme zdraví a jeho ochranu, na druhé straně se to všechno podepíše i na fyzické a psychické kondičce.  Bolavá záda, krční páteře, klouby, nabíraní na hmotnosti, pocity únavy, lenosti, těžkosti… Tyhle problémy jsou dneska už civilizační, avšak v tomhle období je to mnohem výraznější a pro mnohé z nás i bolavější. Recept, jak tomu předejít je vlastně velmi jednoduchý. Je to vše jenom o nás samotných, o našem odhodlání a nastavení. Chce to skutečně málo. Dopřát si přestávku, trošku se rozpohybovat – otevřít okno, abychom měly čerstvý vzduch, párkrát se projít po byte nebo po schodech, udělat několik poskoků, dřepů, kotoulů, jakýchkoliv :o). Natáhnout se a zhluboka se nadechnout před otevřeným oknem. Nastavit si budík a každou hodinou zopakovat, stačí 10 min. Kromě toho, že se prokrví tělo, uleví se zádům a taktéž i mozek se prokrvením více zaktivuje i oči budou méně unavené a bolavé. Výborné je, když se dohodnete s členy své rodiny a uděláte si ze sebe partnery, kteří si nedovolí to nedodržet. Jednou je držák jeden, po druhé druhý :o). 

Jak se dá v covidové době, a navíc v zimě, udržet forma? 

Opět jednoduché. Určitě nejlepší jsou procházky v trošku rychlejším tempu, ale adekvátně ke kondici. A bez ohledu na počasí. Vše má cosi do sebe…říká se, že není špatné počasí, to jenom běžec je špatně oblečený :o). Ti s lepší kondici si můžou vyzkoušet indiánsky běh – chůze a pomalý běh. Pro oživení, můžeme využít schody nebo kopce a párkrát je vyběhnout a seběhnout. Uvidíte, jak vám bude krásně! Sice udýchaně, ale krásně. Když je počasí na vás skutečně nepříjemné, klidně si zatancujte, cokoliv! 30-60 min denně je úplně postačujících. Zkuste se dohodnout s dětmi a nacvičte si různé krátké tance, kterých je na tik-toku spousta a dají celkem zabrat, zažijete společně zábavu (samozřejmě o vhodnosti některých rozhodují přece jenom rodiče) a myslím si, že vás to spojí tak trochu jinak :o). A co ping-pong? Taky se hezky rozběháte a zapotíte! Nebo choďte pěšky všude, kde se dá, třeba do restaurace Café u Jirásků, alespoň víte, že kromě chutného a zdravého jídla dopřejete tělu i to jeho, pohyb :o).

Jak bys doporučila při sníženém výdeji energie upravit jídelníček?

Vždy o sobě říkám, že jsem všežravec a všepič :o). Jen je potřeba vědět, kdy, co jíst. Bez ohledu na to, co preferujete z dnešních všech možných způsobů stravování, je nutné myslet na to, že náš mozek pro správnou funkci potřebuje sacharidy, a to zejména ráno, kdy nás čeká práce po celý den. Takže klidně kaše, nebo koláčky, palačinky, různé zdravé chlebíky. K obědu říkám, že jíme vše, na co máme chuť, avšak s mírou. Jak se říká v jedné z nejhezčích českých pohádek: „Jezte do polosyta, pijte do polopita“. A směrem k večeru bych už raději doplňovala jídlo z bílkovin, které jsou jednak základem pro svaly, ale jsou také moc důležité i pro regeneraci jak svalů, tak mozku. No a když nás honí mlsná (honí nás proto, protože jsme ráno mozku nedodali dostatek zdravých sacharidů) dopoledne si dejte jakékoliv ovoce, odpoledne jakoukoliv zeleninu.

Kromě toho, že jsi trenérka, původní profesí jsi učitelka. Jaké následky bude mít podle Tebe roční výpadek tělocviku u dětí? Máš pro matky nějakou radu?

Omlouvám se, ale to nechci ani domýšlet :(! Naštěstí samotní žáci mi ukázali, že se vše dá doběhnout, jenom to chce trpělivost rodičů i dětí samotných. A rozhodně v neposlední řadě aktivní příklad samotných rodičů, líbí se nám to, nebo ne. Znám spoustu rodin, kde rodiče aktivně sportují, nebo se alespoň nějak hýbou a děti ten vzor více méně časem kopírují.  Samozřejmě období puberty je hodně náročné pro obě strany, ale taky jsem v mé praxi viděla, že když rodiče vytrvají, naléhají jen s opatrností, a tak trošku to nechají na dětech, časem se děti samotné přihlásí. Jenom jim musíme dát čas, i když máme strach, že už je pozdě. Není :o). Děti jsou šikovné a rozumné, vždyť jsou vašim, našim zrcadlem :o).

Myslíš si, že covid změní trendy ve fitness?

Svět fitnessu se mění neustále. Naštěstí v současnosti se velký důraz klade i na zdravotní benefity cvičení a na internetu si můžeme najít i kvalitní tréninky od kvalitních trenérů.  Je však důležité vybírat a respektovat svoje možnosti jak zdravotní, tak kondiční. Pravděpodobně se lidi budou více orientovat na online tréninky. Je to pro ně výhodnější, ušetří čas, finance, mají možnost cvičit kdykoliv, můžou vyzkoušet více programů, nestydí se před jinými cvičenci, nebo se i více soustředí. Stále ale, speciálně pro začátečníky, je důležité trénovat face to face. Jen tak se naučí správným pozicím, správnému držení těla, správné technice, aby si do budoucna nezadělali na zdravotní potíže. A stále věřím, že tréningy ve fitku budou pořád aktuální, protože to není jenom o cvičení, ale i o kontaktech mezi lidmi, společenské aktivitě, sdílení.

Měla bys pro naše zákazníky na závěr nějaký vzkaz?

Věřme, že bude líp. Těšme se na to, až se rozběhneme zpět žít, užívat si, i když pomalu. Držme si pěsti, aby to bylo co nejdřív. Jezme zdravě, sportujme, jak se dá, abychom byli posílení, optimističtější a poučeni tím vším, co nás v této době potkalo. Všichni to známe, není důležité, kolikrát padneš, ale kolikrát se zvedneš. Tak i když občas máme pocit, že se už nezvedneme, je tady pořád někdo, pro koho stojí za to se přemoci a pokračovat dál!

Děkujeme za rozhovor a dodáváme, že Silvie ráda zodpoví Vaše případné dotazy, najdete ji na facebooku i instagramu.

Autor: Lucie Jirásková

KONTAKT
CAFÉ JIRÁSEK
Evropská 664/134, 160 00 Praha 6
KUDY K NÁM?
METRO
Bořislavka, výstup směr Horoměřická, Hanspaulka
BUS
108, 131, 161, 312, 316, 356, 907
TRAM
20, 26, 91
OTEVÍRACÍ DOBA
Pondělí:
9:00 - 21:00
Úterý:
9:00 - 21:00
Středa:
9:00 - 21:00
Čtvrtek:
9:00 - 21:00
Pátek:
9:00 - 21:00
Sobota:
9:00 - 21:00
Neděle:
9:00 - 19:00

Rezervace Café Jirásek

Jméno
Telefon
Email
Datum, čas, počet osob
Zavřít